начало
ИТН върна и третия мандат. Президентът започва срещи с възможните служебни премиери ИТН върна и третия мандат. Президентът започва срещи с възможните служебни премиери

Договор за наем с условие за застраховане

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Договор за наем с условие за застраховане

Мнениеот zvezda » 21 Апр 2009, 17:36

Попадна ми договор за наем, в който наемодателят въвежда като задължение за наемателя (направо го принуждава), за своя сметка да сключи и поддържа за срока на наемния договор, договор за застраховка на имуществото в наетото помещение и договор за застраховка на гражданската му отговорност. По принцип няма нищо лошо в застраховането, стига наемателят да разполага с необходимите средства и желанието да сключи подобен застрахователен договор.
Стори ми се странна тази клауза и реших да споделя тук - смятате ли, че има ефективно средство за защита срещу това условие в договора за наем.
По принцип застрахователните договори са основани на принципа на доброволността. Но ако това условие не се изпълни, наемодателят може да прекрати договора с едномесечно предизвестие. Наемателят все ще е прецакан. Уточнявам, че наемодателят е фирма.
Всичко, от което се нуждаеш, е любов.
zvezda
Потребител
 
Мнения: 388
Регистриран на: 14 Мар 2004, 19:48
Местоположение: София

Re: Договор за наем с условие за застраховане

Мнениеот ykovachev » 21 Апр 2009, 17:47

Колега, вярно е, че застрахователните договори са основани на принципа на доброволността, ама в смисъл, че този, който иска да сключи застраховката, формално кандърдисва застрахователя да се сключи договор.
А що се отнася до странната клауза - вярно е, че никак не е типична. Да споделя все пак, че аз, без да ме кара моят наемодател, застраховам кантората си срещу разните му там пожари и прочие, с едничката цел (щото мястото ми харесва и ми е удобно), да мога що-годе бързо да си продължа дейността на място, без непременно всичко по ремонта (не дай Боже да се налага) да е за моя сметка.
Но ми се струва, че ако това е категорично условие на наемодателя по един проект на договор и при тази клауза за прекратяване, която цитирате - е, наемателят трябва да прецени дали му изнася.
Друг е въпросът, ако на наемателя се извиват ръцете, за да се промени договор, който досега не е съдържал подобна клауза.
Не виждам каква защита може да има, освен просто наемателят да си стои в наетия имот след прекратяването, докато го изхвърлят. Зависи от много неща, включително от разни не съвсем законни действия, с които може и да сте се сблъсквали (аз съм, и то с такива номера, дето не ги бях сънувал, но не е мястото да ги описвам тук - нека поне ми свърши сагата по тоя въпрос).
Успех!
ykovachev
Активен потребител
 
Мнения: 2061
Регистриран на: 27 Сеп 2005, 12:27

Re: Договоhttp://lex.bg/forumр за наем с условие за застраховане

Мнениеот Sahiba » 22 Апр 2009, 09:33

Нищо странно не виждам в клаузата...

Още повече ако става въпрос за имот, в който е инвестирано повече от "необходимото за... "
Пример: купувам си апартамент, който ремонтирам луксозно и му наблъсквам скъпи мебели и техника с цел да го арендирам. Със сигурност ще задължа наемателя да направи застраховка и то В МОЯ ползва.
Sahiba
Потребител
 
Мнения: 309
Регистриран на: 15 Яну 2008, 11:28

Re: Договор за наем с условие за застраховане

Мнениеот REVOLUTION » 22 Апр 2009, 09:39

Аз също не виждам нищо лошо в подобна клауза.Наемодателя има условие във връзка с отдаването под наем на имота си.Наемателят приема или си търси друг наем.Какво извиващо ръцете има тук.Договорна свобода.
REVOLUTION
Активен потребител
 
Мнения: 4455
Регистриран на: 25 Сеп 2007, 11:26
Местоположение: гр.Пловдив

Re: Договор за наем с условие за застраховане

Мнениеот zvezda » 22 Апр 2009, 09:43

Пример: купувам си апартамент, който ремонтирам луксозно и му наблъсквам скъпи мебели и техника с цел да го арендирам. Със сигурност ще задължа наемателя да направи застраховка и то В МОЯ ползва.

Съгласна съм. Но в конкретния случай помещението е доста мизерно и не е ремонтирано от години, в него няма мебели на наемодателя. Наемодателят задължава наемателя да застрахова своите вещи, намиращи се в помещението. Защо ?
Всичко, от което се нуждаеш, е любов.
zvezda
Потребител
 
Мнения: 388
Регистриран на: 14 Мар 2004, 19:48
Местоположение: София

Re: Договор за наем с условие за застраховане

Мнениеот REVOLUTION » 22 Апр 2009, 09:47

:lol: :lol: :lol:
Ами няма разумна логика!
REVOLUTION
Активен потребител
 
Мнения: 4455
Регистриран на: 25 Сеп 2007, 11:26
Местоположение: гр.Пловдив

Re: Договор за наем с условие за застраховане

Мнениеот DEKAH » 22 Апр 2009, 10:26

Сега ще ти отговоря какво се е случило в действителност.

Имаме лице А, което има помещение за отдаване под наем. Лицето "А" може да е фирма, може да е ФЛ... няма значение. Лицето "А" намира наемател "Б", който е готов да наеме помещението. Отношенията м/у тях, се уреждат с д-р за наем и то не защото закона го изисква, а защото лицето "А" е чувал, че така трябва.
Какво следва... Лицето "А" отива при 1/Леля си, 2/ Счетоводителя си, 3/ Филанкишията /да ги наречем общо лицата "Х"/ и му казва "Дай да спретнем едно договорче за наем, амааааа да е изгодно за мен!". Лицето "Х", понеже е всезнаещо, всеможещо и вездесъщо започва да "пише" д-р за наем, като за целта използва всичко намерено в интернет. Започва се едно добавяне на клаузи, стига да са в полза на лицето "А", което ще удари келепиря.
Идва сублимния момент. Лицето "Б" трябва да подпише договора. Оказва се, че лицето "Б" има поне елементарна правна култура /или недай си Боже е юрист или има такъв на щат, или отиде при някой от тези мародери адвокатите/ и решава да го прочете. След подробния прочит на въпросния мега-хипер-супер-дупер договор се оказва, че единственото му приложение е.... ако ти свърши тоалетната хартия и си мноооооогооо на зор.

В практиката си съм виждал какво ли не. Договор за аренда - 1-ва страница и останалите 4 страници е договор за наем на апартамент.
Договор за наем с лихва на плащането. Т.е. Давам ти имот под наем, за наемна цена от 1000 лв. на месец, а ти ми плащаш 1300 лв на месец с лихва, в размер на 30% на месец, за наемната цена. - хитра работа а?
Договор за наем на складово помещение, което се намира в складова база, със задължение на наемателя да изгради път до него и то за негова сметка. След 3 месеца наемодателя кара наемателя да сключат д-р за наем на изградения чисто-нов път, в размер на 500 лв./месец.

и какво ли още не!

п.п. да добавя само, че имам и случай, и то съвсем пресен, в който едни наематели издирват наемодателя си, за да му платят наема за 2 години. А той отказва да го вземе, поради неясни за никой причини. Плащането е уговорено веднъж годишно, и вече 2-ра година наемателя отказва да си получи наема. А той хич не е малък.

Всякакви хора има на тоя свят.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител
 
Мнения: 2284
Регистриран на: 11 Окт 2001, 15:00
Местоположение: Бургас

Re: Договор за наем с условие за застраховане

Мнениеот prnedev » 22 Апр 2009, 16:40

Любопитно, любопитно... все едно да си взема кола на лизинг и лизингодателят да ме накара да сключа застраховка на GPS-а и ДВД чейнджъра, който сам съм си ги сложил в количката.
Абе тези хора, да не са се наканили да крадат компютрите от това помещение?
prnedev
Активен потребител
 
Мнения: 1956
Регистриран на: 29 Ное 2005, 23:12
Местоположение: София/Велико Търново


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 14 госта


cron