Застраховането е задължително за всички в строителството

Застраховането е задължително за всички в строителството

© Юлия Лазарова

Проектантът, лицето, упражняващо технически контрол по част "Конструктивна", консултантът, строителят и лицето, упражняващо строителен надзор, са длъжни да застраховат професионалната си отговорност за вреди, причинени на други участници в строителството и/или на трети лица вследствие на неправомерни действия или бездействия. Лицата, задължени да имат застраховка, са проектантът - за изработване на инвестиционни проекти; консултантът - за извършване на оценка за съответствие на инвестиционния проект; строителят - за цялостно изпълнение на строителството или на отделни видове строителни и монтажни работи; лицето, упражняващо строителен надзор; лицето, упражняващо технически контрол по част "Конструктивна" на инвестиционния проект, за който не е извършена оценка за съответствие от консултант.


Минималното застрахователно покритие включва отговорност за смърт или за телесна повреда на други участници в строителството и/или на трети лица, както и за материални вреди върху имуществото на други участници в строителството или на трети лица, причинени от горепосочените лица.


За една година




По принцип застраховките се сключват за срок от една година и покриват отговорността на застрахования по писмени претенции, предявени в срока на действие на застрахователния договор. Застрахователят няма да отговаря за вреди, настъпили преди сключването на договора, ако те са настъпили при изпълнение на задълженията на застрахования, извършени в периода от ретроактивната дата до сключването. Ретроактивна дата е датата на започване на дейност от съответното лице, но най-много пет години преди сключването на застрахователния договор. Императивно изискване е застрахователният договор да бъде сключен от лицата в 15-дневен срок от започване на професионалната им дейност, а застраховката следва да се подновява ежегодно без прекъсване, докато лицето упражнява съответната дейност. При прекратяване на дейността, подлежаща на задължително застраховане, лицето е длъжно да сключи допълнителна застраховка, покриваща пет години след прекратяването на дейността, в случай че вредоносното действие е извършено след ретроактивната дата.


Допълнителна полица


Законодателната уредба допуска с договорите между участниците в строителството да може да се уговаря отделна застраховка за обезпечаване на отговорностите им за конкретен обект. Възложителят може да изиска сключването на допълнителна застраховка, покриваща материални вреди върху строежа, материалите, оборудването на строителната площадка, настъпили през срока на строителството, ако те са заплатени от възложителя или са негова собственост. Това засилва системата от правни гаранции, които обезпечават и стабилизират положението на инвеститора. Засега такива допълнителни застраховки в българската строителна практика не се срещат много често и са характерни основно само за по-мащабните и сложни обекти, а именно строежите от първа, втора и трета категория.


Държавните органи и възложителят могат да изискват от съответните участници в строителния процес доказателства за наличието и валидността на застрахователния договор. Тези документи се представят в 7-дневен срок от писменото им поискване.


Минимални суми


Минималните застрахователни суми за отделните видове участници в строителния процес зависят от категориите строежи, като най-високи са тези за строителите. В застрахователния договор лимитът за едно събитие не може да бъде по-малък от 50% от застрахователната сума. Ако към момента на сключване на застраховката не може да се определи категорията на строежите, които са обект на дейност на застрахования, се прилагат минималните застрахователни суми за съответната дейност. Ако след сключване на застраховката лицето започне да осъществява дейност, свързана с категория строежи, за които са предвидени по-високи минимални застрахователни суми, сумите по застраховката трябва да бъдат увеличени в срок от 30 дни след настъпването на промяната.


Застрахователните договори могат да бъдат сключвани за срокове по-големи от една година и да покриват застрахователни суми по-големи от минималните по наредбата. Нормативно определеният минимален размер на застрахователната премия по отделна полица е едно на хиляда от минималните суми. Застрахователната премия, начинът на плащането й, както и размерът на самоучастието на застрахованите лица се определят с договора за застраховка. При настъпване на застрахователно събитие застрахованият е длъжен в 7-дневен срок от узнаването за събитието да уведоми писмено застрахователя. Уведомяването може да се извърши и от увреденото лице, което може да предяви искането си за обезщетяване направо срещу застрахователя. При предявяване на претенция по съдебен ред от увреденото лице застрахованият е длъжен да поиска привличане на застрахователя в процеса. При смърт на трети лица обезщетението се определя от медицинска комисия към застрахователя или по съдебен ред.


Какво не покрива застраховката


Вреди, произтичащи от:


- война или тероризъм


- пряко или косвено действие на йонизираща радиация или радиационно замърсяване


- неправомерно използване на запалими или взривни материали


- глоби, санкции и неустойки, дължими от горепосочените лица


- вреди, нанесени на собствени служители и/или работници

Ключови думи към статията:

Още от Дневник +