Парламентът прие да се въведе срочна застраховка "Гражданска отговорност" за сезонните превозни средства-мотоциклетите, мотопедите, караваните, кемперите и други. Това стана факт с приетите промени на първо четене в Кодекса за застраховането, предаде БГНЕС. За промените гласуваха 135 депутати.

Един от вносителите на промените Делян Добрев обясни, че с новите текстове се дава възможност на сезонните моторни превозни средства-мотори, каравани и кемпери да сключват застраховка гражданска отговорност за по-малко от 12 месеца. Сега ще могат да сключват застраховки за месец, два или три месеца - за срока, когато се използва превозното средство”, поясни той.

Добрев коментира, че се очаква промените да бъдат приети и на второ четене преди края на 43-то НС, за да може със старта на сезона да има тази възможност. Второто четене ще се случи или преди празниците или в началото на януари.

„Би следвало, когато застраховката гражданска отговорност не е за 12 месеца, а за 1 месец, да бъде значително по-евтино. Сега има случаи на заобикаляне на закона, но вече това няма да се налага”, допълни депутатът от ГЕРБ.

По време на дебатите Мартин Иванов от РБ изтъкна, че с промените хората ще плащат толкова колкото потребяват. „Хората си казват няма справедливост, за да има справедливост трябва да плащаш толкова, колко потребяваш. Справедливостта не е нито дясна, нито лява, тя е просто справедливост. Да подкрепим много честен и резонен законопроект, за да видят хората, че променяме законодателството така, че да плащат толкова, колкото потребяват”, каза още Димитров.

В мотивите на законопроекта се посочва, че в много случаи застраховка гражданска отговорност се сключва с плащане на тримесечие и след 2 тримесечия плащанията се прекратяват, тъй като сезонното превозно средство не се използва през есенно-зимния сезон.

Противното би означавало собствениците на такива превозни средства да са принудени да заплатят задължителна гражданска отговорност за период, през който не ползват превозното средство, което не е справедливо.

В последните промени на Кодекса за застраховането бе въведена автоматична дерегистрация при изтичане на валидната застраховка гражданска отговорност. Ако не се приеме предлаганата с този ЗИД промяна, съществува риск от голям обем дерегистрации в края и автоматични регистрации в началото на новия сезон на сезонните превозни средства. По данни на Пътна полиция само регистрираните мотоциклети надхвърлят 150 000.