Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:57 23.04.24 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Оръжия Всички теми Следваща тема Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Разрешително за оръжие [re: T.Rex]
Автор T.RexМодератор (свестен луд)
Публикувано01.11.02 17:12  



РЕД ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПРИДОБИВАНЕ, НОСЕНЕ И УПОТРЕБА
НА ОГНЕСТРЕЛНО ОРЪЖИЕ

Дали притежаването на лично оръжие е необходимост или придобивка, е въпрос на лична преценка и решение на всеки гражданин. С новия Закон за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите /ЗКВВООБ/, публикуван в ДВ бр. 133/ 98 г. режимът за придобиване, носене и ползване на огнестрелно оръжие бе значително либерализиран. Полицейската статистика показва, че престъпления и инциденти се извършват по правило с незаконно притежавани оръжия и боеприпаси. Ето защо, Законът даде възможност на един по-широк кръг от граждани на законно основание да придобият, носят и ползват огнестрелно оръжие. Либерализираният режим, обаче, не означава занижени изисквания и контрол спрямо лицата, изявили желание да притежават оръжие, напротив - придобиването и ползването на огнестрелно оръжие е при всички случаи висока отговорност, както за гражданите, така и за компетентните служби в МВР, осъществяващи разрешителния режим и контрола по носенето и ползването на огнестрелно оръжие от физически и юридически лица.

Всички дейности с така наречени "общоопасни средства" - тяхното производство, съхранение, транспорт и търговия са под специален режим и се контролират от органите на МВР- службите "Контрол над общоопасните средства" (КОС) към ДНСП- София, РДВР и РПУ в страната. Категорията "общоопасни средства" включва всички видове взривни вещества и средствата за тяхното взривяване, всички видове огнестрелни оръжия и боеприпасите за тях, силнодействащите отровни вещества от първа и втора категория (с летална доза от 0 до 300 мг на кг живо тегло) и радиоактивните вещества.
Най-често гражданите се интересуват от реда за получаване разрешение за придобиване, носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях.
Съгласно чл. 12 от ЗКВВООБ, право да получат разрешение за придобиване, носене и употреба на огнестрелно оръжие имат всички български граждани, които:
* са пълнолетни;
* не са осъждани за умишлени престъпления от общ характер и срещу тях няма образувано предварително производство за такива престъпления;
* не са укривали доходи, имущество и сделки с тях от данъчните органи;
* не страдат от психично заболяване.
Не се издават разрешения, а издадените се отнемат на лица, които системно употребяват алкохол, наркотични или психотропни вещества; системно и грубо нарушават обществения ред или с действията си застрашават националната сигурност.

КАКВА Е ПРОЦЕДУРАТА ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПРИДОБИВАНЕ, НОСЕНЕ И УПОТРЕБА НА ОГНЕСТРЕЛНО ОРЪЖИЕ :
Лицата, желаещи да получат разрешение за придобиване, носене и употреба на огнестрелно оръжие трябва предварително да преминат курс за безопасно боравене с огнестрелно оръжие. (Това изискване не е задължително за действащите и бившите служители на МВР и МО). Такива курсове се организират и провеждат, съгласно чл. 46 от Правилника за приложение на ЗКВВООБ в Районното полицейско управление по местоживеене на лицата. За включване в такъв курс гражданите подават в РПУ:
* молба до Началника на РПУ за включване в курса, съдържаща пълните лични данни на кандидата по документите за самоличност: имена; ЕГН; серия; номер и дата на издаване на личния паспорт или личната карта; точен адрес по местоживеене и домашен телефон. Към молбата се прилагат:
* удостоверение за съдимост;
* удостоверение и медицинско свидетелство от Психиатричен диспансер;
* документ за платена такса - 112 лв., приведена по сметката на РДВР;
* 2 бр. цветни снимки с формат 3/4 см.

След приключване на курса, при успешно положен изпит, на кандидатите за притежаване на оръжие се издава удостоверение по образец. Притежаващият такова удостоверение и желаещ да придобие огнестрелно оръжие гражданин, подава в служба "КОС" при РПУ:
* искане - приложение 10 за придобиване на огнестрелно оръжие;
* документ от Данъчна служба, удостоверяващ, че лицата не са укривали доходи, печалби и имущество;
* свидетелство за съдимост (ксерокопие на представеното при кандидатстване за курса, ако не е изтекъл 6-месечния срок на неговата валидност);
* документ от Специализираната Следствена служба, удостоверяващ, че срещу лицето няма образувани предварителни производства за умишлени престъпления от общ характер;
* медицинско свидетелство и удостоверение от съответния Психиатричен диспансер (ксерокопие на представените при кандидатстване за курса, ако не са изминали шест месеца от издаването им );
* ксерокопие на удостоверението за успешно завършен курс за безопасно боравене с огнестрелно оръжие;
* документ за платена държавна такса по тарифа 4 - 5 лв.
Тези документи гражданинът трябва да постави в папка, която да надпише с личните си данни (имена; ЕГН; серия; номер и дата на издаване на личния паспорт или личната карта; точен адрес по местоживеене и домашен телефон) и да ги представи в служба "КОС" на РПУ.

В едномесечен срок от датата на подаването им, РПУ се произнася по искането на лицата. Възможностите са две:
* ако кандидатът отговаря на всички изисквания на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите и Правилника за неговото приложение (обн. ДВ бр78/1999 г.), получава Разрешение - приложение 1 за придобиване на огнестрелно оръжие, със срок на валидност - 3 месеца от датата на издаването;
* ако кандидатът не отговаря на законовите изисквания, получава писмен, мотивиран отказ. Отказът може да бъде обжалван по реда на Закона за административното производство.

Гражданинът получил Разрешение - приложение 1 за придобиване на огнестрелно оръжие може да закупи такова в срок до 3 месеца от получаване на разрешителното.
Незабавно, след закупуване на оръжието, той трябва да го представи за балистична експертиза в Базовата научно-техническа лаборатория при, откъдето му се издава документ за това. Притежавайки този документ, гражданинът се явява в РПУ, откъдето е издадено разрешението за придобиване на оръжие и представя:
* ксерокопие на първия екземпляр от разрешение - приложение 1,
* ксерокопие на фактурата с която е закупил оръжието,
* документ за извършена балистична експертиза ,
* 2 цветни снимки 3/4 см,
* документ за платена такса по тарифа 4 - 5 лв.
На подалите тези документи граждани, в едномесечен срок се издава Разрешение - приложение 3 за носене и употреба на закупеното оръжие. Срокът на валидност на Разрешението е 3 години от датата на издаване, а за действащи и бивши служители на МВР и МО - 5 години. Тридесет дни преди изтичането на този срок, гражданите, желаещи да продължат носенето на оръжие, подават искане за продължаване валидността на разрешението, като отново представят документите, изброени в чл. 40 и 41 от Правилника за приложение на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите.

Гражданите, придобили правото да носят и употребяват огнестрелно оръжие са длъжни да го опазват от кражба, изгубване и да ограничат достъпа до него на други лица, а при боравене с оръжието - да вземат мерки за предотвратяване на злополуки.

4est&p04itaniq,
T.Rex


icq# 324200

Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* ВЪТРЕШЕН ПРАВИЛНИК + FAQ T.RexМодератор   11.06.02 00:02
. * Газови пистолети T.Rex   14.06.02 16:40
. * Избор на оръжие T.Rex   18.07.02 17:16
. * Разрешително за оръжие T.Rex   01.11.02 17:12
. * ТЕХНИЧЕСКИТЕ ПРЕГЛЕДИ НА ОГНЕСТРЕЛНОТО ОРЪЖИЕ T.Rex   01.11.02 17:18
. * въоръжени граждани - митове и факти T.Rex   21.11.02 18:51
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.