Четвъртък, 25 Април 2024, 09:39

Багажните ремаркета вече без Гражданска отговорност

16 Януари 2016, 15:58
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 19504 16


Съгласно чл.481, ал.2, т.3 от новия Кодекс за застраховането, не се смятат за МПС, ремаркета категория О1 - до 750 кг по Наредба №60/2009 г. и съответно за тях не е задължително издаването на застраховка „Гражданска отговорност“.
 
При сключване на застраховка „Гражданска отговорност“, на автомобили с транзитни номера, е задължително издаването на сертификат „Зелена карта“, като за същия не се събира такса или премия и се издава за срока на талона. · В случай, че МПС е нов внос и няма държавен регистрационен номер, сертификат „Зелена карта“ се издава след предоставяне на Свидетелство за регистрация и след регистриране на анекс за смяна на номер, което съгласно декларацията към застраховката, клиентът е задължен да направи в 7-дневен срок след регистрацията на МПС. ·
 
С новите промени в Кодекса на застраховането Гаранционният фонд ще изпраща списък с автомобилите, които нямат „Гражданска отговорност“ всеки петък на МВР и оттам ще ги заличават служебно.
Досега Гаранционният фонд е свързан със застрахователните компании и изпращаше писма на лицата, които не са си платили застраховка „Гражданска отговорност” и ги подсещаше да си направят такава. След 1 януари 2016 според промените в  застрахователния кодекс  Гаранционният фонд се задължава да  подсеща отново с писма. След тяхното получаване  в 14-дневен срок, ако водачът не направи застраховката, МВР ще заличава служебно регистрацията на автомобилите им.
Все още не са ясни начинът и редът за възстановяването на регистрациите на МПС-та, но засега остава възможността  шофьорите да отидат в Областната дирекция на КАТ с валидна застраховка „Гражданска отговорност” и да подадат заявление, като срещу два лева се пуска автомобилът отново в движение.
 
Промените в застрахователния кодекс се направиха с цел да се предотврати източването на Гаранционния фонд. Мотивите на МВР се състоят в това, че има над 100 хиляди автомобила, които се карат в Румъния и се регистрират в България, заради това, че в България данъците са по-ниски, тези автомобили не сключват такава застраховка. Освен тях 200 хиляди автомобила с българска регистрация се карат в Испания и Италия (вкл. Румъния) от чужди водачи. В случаите, в които с тези автомобили се случи инцидент, се налага Гаранционният фонд да изплаща обезщетенията. Всеизвестно е, че той  събира по 10 лева от всяка застраховка „Гражданска отговорност”.

Гражданска отговорност не се сключва на 1 януари, а всеки водач я сключва тогава, когато изтече предходната. Стартът на застраховката обикновено съвпада с датата на купуване на автомобила, т.е. началото на застраховката може да бъде всеки един ден от годината. В този смисъл именно затова Гаранционният фонд периодично ще прави проверка на автомобилите, които са с изтекла застраховка „Гражданска отговорност“ и ще изпраща тази информация в МВР. Затова е важно потребителят  да следи и да знае във всеки един момент, кога му изтича „Гражданската отговорност“ и няколко дни преди да изтече съответната застраховка, трябва да си направи нова.

Съгласно промените, всички моторни превозни средства, за които се издават полици след 1 януари 2016г, се издава безплатна зелена карта.
 
 
 


Източник: В-к "Балканец"

Коментари (16)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Прабългарин 16 Януари, 16:29

    Това е нарушение на Европейското право и Евро-атлантическите ценности, и нарушаване на Човешките права. Никой скапан български пишман-политик, възседнал държавното кресло и се има за "ти, знаеш ли кой съм,а", злоупотребявайки с Властта, да нережда на Независимите застрахователни дружества да си променят установените вече Правила!!!!! Ами, нека да си нареждат на Държавното им застрахователно дружество, а,к'во каза?, :shock: та то няма такова :conf: Има, има - ДЗИ, аз там съм си застраховал колата, жената, колибата, щото е държавно и сигурно, и евтино - само за колата е 29лв и 99 стотинки :P Докато другите частници сакат по 145.00лв.

    • (0) (0)
      1. добавен от: Николинка Райчева 27 Май, 12:13

      Дори и ДЗИ отдавна не е държавно

  • Отговори (3) (0)
    2. добавен от: Анонимен 16 Януари, 17:27

    ???????

  • Отговори (2) (2)
    3. добавен от: Анонимен 16 Януари, 17:45

    РЕМАРКЕТАТА вече нямало да се смятат за МОТОРНИ превозни средства (МПС)!
    ИДИОТИ! Мигар досега трябваше да се смятат? Не че имам ремарке, но в тази "държава" всичко е идиотско!

  • Отговори (1) (0)
    4. добавен от: Анонимен 16 Януари, 20:04

    Да, досега се плащаше гражданска отговорност и за тях.

  • Отговори (5) (1)
    5. добавен от: Анонимен 16 Януари, 20:16

    Това са зарършени идиоти.
    Ремаркетата до 750 кг.не са МПС,а тия над 750 сигурно имат двигатели та ще трябва да плащаме за тях.
    УЖАС.

  • Отговори (1) (0)
    6. добавен от: Анонимен 16 Януари, 21:01

    Този закон няма да проработи, не им се връзвайте на глупостите. При сегашната техническа готовност на патрулките няма как да стане. А и е противозаконно, това е непоискана услуга за която трябва да се плаща, пада веднага във всеки даже български съд, при опит да бъде осъдена държавата.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 16 Януари, 22:34

    СБА защо не ги съди.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 16 Януари, 22:42

    Защото са социалисти! Като тях!

  • Отговори (1) (0)
    9. добавен от: Анонимен 16 Януари, 22:50

    Те и в парламента са без никаква отговорност

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 16 Януари, 22:52

    Защото са социалисти!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (51)
70% Complete